info@inwestdagen.se

Varför läser man deckare?

I litteraturen finns det nog inget som slår en riktigt spännande deckare. Deckare är en genre inom litteraturen där man får följa med på en spännande berättelse där huvudtemat är om ett brott som har begåtts.

Varför läser man deckare?

Huvudpersonen i böckerna är ofta en kriminalpolis, advokat, journalist, psykolog eller annan person som har fått i uppgift att lösa ett specifikt fall. Uppgiften för huvudpersonen blir helt enkelt att lösa fallet så som att ta reda på vem mördaren är och som läsare får man vara med på utredningen vilket ofta resulterar till en spännande läsning där pulsen är hög. Poeten Edgar Allan Poe anses vara den personen som ligger i grunden för hela genren. Han blev inspirerad av att läsa olika nyheter så mellan han var 30 – 35 så hann han skriva tre noveller där den smarta karaktären C. Auguste Dupin hade som hobby att lösa olika gåtor. Nu mera älskas deckare värden över där Sverige har blivit ett land som är kända för sina deckare. Att just deckare älskas av bokläsarna i Sverige syns också tydligt då mer än hälften av böckerna som präglar på topplistorna är just deckare men varför läser man egentligen deckare?

Finns lite forskning om ämnet


Trotts att det är en genre som nästan alla bokläsare läser så finns det relativist lite forskning om just deckare och varför det är så många som tycker om att läsa alla dessa spännande böcker men det man ändå har kommit fram till är det inte enbart handlar om spänningen i att följa ett fall utan det som faktiskt lockar folk till att läsa deckare handlar om något mer. Det handlar heller sällan om att man gillar våldet i böckerna utan snarare för att böckerna förmedlar en slags trygghet vilket kanske kan låta lite märkligt när handlingen i sig sällan är speciellt trygg i böckerna. Tryggheten handlar om hur deckare är uppbyggda. Böckerna går vanligen efter en viss mall där man som läsare vet att saker och ting kommer att ordna upp sig mot slutet. Som läsare kommer man att ha fått svar när boken är slut och man kommer veta vem som har begått brottet vilket med automatik gör att böckerna förmedlar en trygghetskänsla till den som läser boken. Genom att läsa deckare får man en spännande läsupplevelse där pulsen höjs och man får nästan skakas om för att man blir så nervös över hur det ska gå i boken men i bakhuvudet så vet man att saker och ting tillslut kommer att lösas i boken vilket gör att samtidigt som boken är spännande så finns det en sorts trygghet i att läsa boken. På grund av detta har fler börjat läsa deckare vilket också har gjort att många författare har velat börja skriva deckare och på så sätt har genren växt enormt mycket under de senare åren. Med många deckare som publiceras vare år så är det inte heller konstigt att flera av dem hamnar på de svenska topplistorna över bra böcker som man bör läsa.

Finns lite forskning om ämnetInlagd i Inwest

Comments are closed.