info@inwestdagen.se

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare för högskolestudenter

Idag har högskolestuderande allt som ofta ett mål, en dröm, en önskan om att arbeta på ett särskilt ställe när de är klara med sina studier. Denna utveckling är synnerligen positiv då det gör att studenterna blir mer målinrikta, att de jobbar hårdare och att arbetsmarknaden får bättre och större utbud av kandidater att anställa.

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare för högskolestudenter

Trenden har gått från att ta vad man få, vidare till att vilja komma ut på den svenska företagsmarknaden och hela vägen till drömmar om en internationell karriär. Länge har IT-företaget Google varit ledande på listorna för att vara den mes attraktiva arbetsgivaren, men på senare år ha företaget i många fall fått maka på sig för svenska storföretag som stigit i graderna hos svenska  universitetsstudenter.

Google ligger inte alltid som nummer ett

Viken arbetsgivare som lockar mest skiljer sig åt beroende på vilket ämne man läser och var man läser Sverige. Något som dock de allra flesta linjer har gemensamt, förutom Google, är vikten av en balansen mellan arbetsliv och privatliv, innovation på arbetsplatsen och att det finns en övergripande mening i företaget som man jobbar hos. Som sagt, Google har länge legat som nummer ett hos akademikernasom frågats ut via enkäter runt om i Sverige. Orsakerna till företagets popularitet är många, men några av de största är nog att Google är ett livs levande bevis på att man på väldigt kort tid kan bli extremt framgångsrik. För  studenter är möjligheten att blicka tillbaka och då kunna inse att det under överskådlig tid har varit fullt möjligt för Google att bli en global angelägenhet och påverkande faktor i en majoritet av världens befolknings vardag är minst sagt uppmuntrande. Att Google dessutom hela tiden har varit klara i sin kommunikation om att de kontinuerligt är ute efter nytt blod, nya tankesätt, akademiska driftigheten och att de har ett arbetsklimat utöver de vanliga, har också gjort att de satts på kartan som en av världens bästa arbetsgivare. Men på senare år har stora som små företag, inte minst svenska företag lyssnat och lärt på Googles sätt att locka till sig akademiker. Numera flåsar flera svenska företag IT-jätten i nacken, och för vissa ämnesgrupper har Google fått ge plats för nationella företag i stället.

Listorna ser olika ut

Som tidigare nämnt, drömarbetsgivaren skiljer sig åt beroende på vilken linje man gått och vilken kompetens man har. Bland ekonomerna ligger trots allt Google å en förstaplaceringen. Därefter kommer dock tre stora svenska företag i högsta hugg – Spotify, IKEA och H&M. Även bland både ingenjörer och IT-studenter står Google på guldpallen, men silver tar Volvo Cars Spotify och bronsmedaljen går till Spotify hos ingenjörerna och Microsoft hos IT-studenterna. Naturvetarna bryter dock denna Googletrend och har det svenska läkemedelsföretaget Astra Zeneca som drömarbetsgivare. Inte förrän på tredje plats kommer Google då Jordbruksverket snappat åt sig andraplaceringen. Bland de mer samhällsvetenskapliga ämnena försvinner teknik och data helt rån listorna. Statsvetarna vill jobba för FN och UD, därefter SVT och Spotify. Juristerna ser sig själva hellre på Mannheimer Swartling och därefter FN, UD och Åklagarmyndigheten. Google får trots allt en hedrande åttondeplats för juridikstudenterna.

Listorna ser olika ut
Inlagd i Inwest

Comments are closed.