info@inwestdagen.se

Skriva personligt brev

Det personliga brevet är en chans för dig att presentera dig för arbetsgivaren och motivera varför just du matchar den annonserade tjänsten perfekt. Medan ditt CV listar dina olika anställningar och meriter så fokuserar det personliga brevet på att förklara varför du söker jobbet och lyfter fram just dina unika egenskaper och erfarenheter. Här presenterar du vilka kvaliteter och förmågor som gör dig rätt för rollen. Ett bra personligt brev sticker ut och väcker intresse redan vid första raden. Du kan exempelvis inleda med något i stil med ”Såg den här annonsen och tänkte direkt att den skulle passa mig väl, då jag har ett stort intresse för bilbranschen och erfarenhet av webbutveckling”.

Skriva personligt brev

Hur skriver jag ett personligt brev?

Du kan skriva ditt personliga brev antingen som en löpande text, i punktform eller använda dig av listor där du exempelvis skriver ”Ni söker” och anger de kompetenser och egenskaper som efterfrågas och sen svarar med ”Jag erbjuder” där du visar vilka kvaliteter du har som matchar rollen. Det ger en tydlighet i din ansökan och visar på ett effektfullt sätt varför du är rätt för tjänsten. Försök att förklara de egenskaper du nämner med konkreta exempel. Om du exempelvis skriver att du är ”flexibel och snabblärd” så förklara på vilket sätt du är det och i vilka situationer det har visat sig i arbetslivet tidigare. Konkreta exempel hjälper arbetsgivaren att få en tydlig bild av dig och ger det personliga brevet en tyngd, istället för att du listar en rad ”tomma” klyschor.

Anpassa det personliga brevet till tjänsten

Ett vanligt misstag är att använda samma personliga brev till alla jobb du söker. Det är inte ultimat eftersom arbetsgivaren i det personliga brevet vill veta varför just du är rätt för det här jobbet och vad som fick dig att söka just den här tjänsten. Det kan vara värt att lägga några minuter på att läsa igenom annonsen; Vilka är arbetsuppgifterna och vilka kvaliteter efterfrågas? Fundera och förklara sedan hur just din kompetens är rätt för vad som eftersöks.

Anpassa det personliga brevet till tjänsten

Sälj in dig själv

I ett hav av konkurrens och många kandidater till samma position så är det av yttersta vikt att du säljer in dig själv och låter arbetsgivaren veta varför de skall välja just dig. Visa att du är självsäker och lyft fram de kompetenser och egenskaper du anser vara värdefulla. Genom att göra det så visar du att du tror på dig själv och vågar visa vem du är. Tänk dock på att inte överdriva och håll dig alltid till sanningen, en genuin och ärlig ton är viktig. Läs mer om att sälja in dig själv i ditt personliga brev.

Hur långt ska ett personligt brev vara?

Hur långt du vill skriva är helt upp till personlig smak och tycke men håll dig helst inom en A4-sida. Fundera på vad du tycker känns rätt för dig. Vill du skriva en hel A4-sida eller räcker det med en halv? Det kan skilja sig från vilken typ av tjänst du söker, men ett tips är att hålla texten så kort och kärnfull du kan. Rekryteraren eller arbetsgivaren får ofta in väldigt många ansökningar och då är det viktigt att de snabbt kan skumma igenom och bli övertygade att det är just dig de skall kalla på intervju.

Inlagd i Inwest

Comments are closed.