info@inwestdagen.se

Planera jobbsökandet inför arbetsmarknadsmässan

Är man ute efter ett jobb är det en god idé att delta i en arbetsmarknadsmässa. Vad många inte tänker på att är att en arbetsmarknadsmässa är lika nödvändig för arbetssökande som för arbetsgivare.

Planera jobbsökandet inför arbetsmarknadsmässan

Det brukarvara just denna interaktion som felar i kedjan till ökad sysselsättning i Sverige. Jobben finns, kompetensen finns, viljan finns – men mötet, chansen att hitta varandra, den delen brukar ibland lysa med sin frånvaro. Just därför är arbetsmarknadsmässor så otroligt bra då det ger ypperliga chanser för alla parter att nå varandra. Arbetsmarknadsmässor är populära och konkurrensen är stenhård. Väl inne på mässan kan det var lätt att stirra sig blind på alla ”superduktiga” konkurrenter med gedigen erfarenhet och deras höga kompetens. Man ställer sig vid en monter och hör hur någon arbetssökande radar upp merit på merit, vilket kan göra att man känner sig ganska medioker. Men tänk om, nästan alla som ger skenet av att ha allt och lite till på arbetsmarknadsmässor har gjort sin läxa och förberett sig inför mässan. Och det kan alla göra, det bör alla göra, för då kommer man kunna visa vad man kan, vad man vill och varför man passar som anställd.

Läs på

Hur ska man då förbereda sig inför en arbetsmarknadsmässa? Målet är att hitta ett jobb, i alla fall att hitta chanser att söka jobb. och i majoriteten av gångerna man är på jakt efter ett nytt jobb vet man på ett någotsånär vad det är för slags arbete man är ute efter. Därför finns det all anledning i världen till att läsa på om mässdeltagarna, vad de sysslar med och eventuellt vad de är ute efter. Det gör att man inte behöver gå helt fel, och även att man kan ställa relevanta frågor. Detta leder till den andra förberedelsepunkten – våga fråga. Att stå och se dum ut utan att ställa frågor gör varken en själv klokare eller arbetsgivarna särskilt imponerad. Om man i stället visar ett stort intresse genom att ställa bra frågor öppnas genast ögonen hos arbetsgivaren. I grund och botten är det företagen som är på mässan för de arbetssökandes skull. De vill kunna anställa, inte tvärtom.

Förberedd CV

Ytterligare en bra idé att ha förberett inför en arbetsmarknadsmässa är faktiskt ett CV. Om en fråga leder till en diskussion, en diskussion leder till bra känsla, ett ömsesidigt intresse och potentiell framtida kontakt är det guld värt att kunna ta fram sitt CV och lämna över det. Utställarna träffar på otroligt många mer eller mindre intressanta arbetssökande under arbetsmarknadsmässor, och trots att de vill väl är de bara människor, vilket kan göra att ens namn glöms bort, ens smarta frågor försvinner i efterhand och att ens trevliga manér blandas ihop med någon annans. Att då ha lämnat ifrån sig ett skriftligt bevis på sin kompetens underlättar så mycket för arbetsgivaren. Dessutom visar det på en vilja och framåtanda  som många arbetsgivare är ute efter. Sist men inte minst, man måste vara sig själv på en arbetsmarknadsmässa. Vid mötet mellan potentiell framtida arbetsgivare och anställd kan det bara bli fel om man utger sig för att vara någon annan än vem man egentligen är. Ärlighet varar längst, inte minst i arbetssammanhang. Dessutom vinner alla inblandade parter på det.

Förberedd CV
Inlagd i Inwest

Comments are closed.