info@inwestdagen.se

Nätverka effektivt på arbetsmarknaden

Oavsett vad man har för jobb så är det viktigt att man har en bra inställning och är målinriktad för att ständigt vara motiverad och se framåt i sin karriär.

Nätverka effektivt på arbetsmarknaden

Att nätverka är ett effektivt sätt att skapa kontakter och man kan samtidigt inspirera andra människor inom liknande bransch eller upptäcka nya möjligheter inom sitt jobb genom att ta till vara på andra personers kunskaper. Men att vara bra på att nätverka är en konst i sig. I början kan det vara lite knepigt att veta vad man ska göra för att nätverka så effektivt som möjligt samt vad man ska tänka på.

Vad man ska tänka på?

Det viktigaste av allt när man nätverkar är att man har en tydlig plan innan man går dit. Vad vill man till exempel få ut av sitt nätverkande och vilka kontakter behöver man för att nå nya möjligheter med sitt företag eller arbete. När man går på en nätverksträff är det väldigt viktigt att man framstår sig själv som äkta och pålitlig. Man ska vara sig själv och visa andra vad man strävar efter och vad man letar efter i nya kontakter. Detta är för att man ska kunna hitta starka kontaktar som är relevanta till sitt arbetsområde men också för att man ska hitta likasinnade medarbetare. När man pratar med folk är det också viktigt att man ställer öppna frågor, lyssnar och verkar intresserad av andra människors erfarenheter och arbeten. Att nätverka är ett bra sätt att lära sig nya färdigheter som kan anpassas till sitt egna arbetsområde. Man ska alltid besöka en nätverksträff med en bra inställning och gott humör. Efter mötet är det också viktigt att man snabbt följer upp nya kontakter för att man ska framstå som professionell. Men tänk också på att inrikta kontakterna och anpassa dem efter intresse och att de även ska vara relevanta och kunna bidra med något. Ett brett kontaktnät spelar ingen roll om det enbart är fyllt med människor som egentligen inte fyller någon funktion. Satsa istället på ett mindre och mer inriktat kontaktnät. När man uppsöker en nätverksträff är det viktigt att man framstår som påläst och pålitlig. Man ska dessutom vara öppen och säker på företagets vision och mål. Det är även viktigt att man är så äkta som möjligt och inte framställer sig själv som någonting man inte är. Självklart kan nätverka vara jobbigt och framförallt i början men att vara sig själv ger alltid fler fördelar.

Event i Sverige

Över hela Sverige så anordnas det ständigt nya nätverksträffar på olika hotell, företag, arbetsförmedlingar och butiker. Men det blir också mer och mer vanligt att man hittar nätverksträffar online där man då kopplar upp sig till en nätverksplattform. Om man inte befinner sig i ett område där man har tillgång till nätverksträffar så kan man med fördel även besöka olika forum eller nätverkssidor online där man kan ta del av människors erfarenheter och samla intryck.  Att nätverka är inte svårt så länge man är sig själv och har ett tydligt mål med sitt nätverkande.

Event i Sverige
Inlagd i Inwest

Comments are closed.