info@inwestdagen.se

Karriärvägar inom ekonomi

Även om man har ett intresse för ekonomi eller kanske även har studerat ekonomi kan det ändå vara lite knepigt att veta exakt vad man har behörighet för och vad man kan jobba med. Såklart ska man ha tidigare erfarenhet i åtanke när man letar efter sitt nya drömjobb inom ekonomi. I denna artikel kan man läsa om några av de vanligaste frågetecken som kan förekomma inom olika ekonomijobb. Dessutom ges en mer informativ beskrivning om de olika arbetsområdena.

Karriärvägar inom ekonomi

Ekonom och administratör

En av den vanligaste karriärvägen som man kan följa är att jobba som ekonom. Att jobba som ekonom innebär att man kan ha en hel del varierande arbetsuppgifter. Man kan jobba som ekonom inom marknadsföring, försäljning, budget, redovisning, försäkringar, reklam eller konsultverksamhet för att nämna några exempel. För att bli ekonom så kräver arbetsgivaren oftast att man har en ekonomiutbildning antingen på gymnasium eller högskolenivå för att ha tillräckligt med erfarenhet. Arbetsmarknaden som ekonom ser ljus ut enligt mätningar från arbetsförmedlingen och framförallt om man inriktar sig på områden som inkluderar marknadsföring och marknadsanalys. Att välja en karriärväg som administratör eller sekreterare har också blivit allt mer vanligt på senare tid. Om man jobbar inom dessa områden så består arbetsuppgifterna av framförallt administrativa uppgifter som till exempel jobb med fakturor, inköp eller bokningar. Ofta arbetar man under en chef eller avdelning och kan sedan klättra sig uppåt till andra högre positioner efter att man samlat på sig tillräckligt med erfarenhet. För att vara kvalificerad för att jobba som administratör eller sekreterare krävs det ofta att man har tidigare utbildning inom antingen ekonomi eller handel. Arbetsmarknaden har dock försvårats på senare tid på grund av att många har valt att utbilda sig inom detta område. Det krävs då ett inriktat CV och mer erfarenhet för att man ska kunna få ett jobb direkt efter studenten eller examen.

Revisor

Om man däremot har som mål att bli revisor krävs det lite mer då det krävs inte bara en utbildning utan också mycket erfarenhet för att kvalificeras som en revisor. Först måste man studera och jobba för att samla på sig totalt åtta år av erfarenhet. Det krävs tre års utbildning med inriktning ekonomi på universitet för att i sin tur få en kandidatexamen inom detta område. Efter det krävs det tre praktiska års utbildning där man jobbar vid sidan av en revisor. Efter detta så krävs det ytterligare två års erfarenhet antingen i form av en teoretisk utbildning eller genom praktisk erfarenhet. Efter dessa åtta år måste man bli godkänd i ett prov hos Revisorsnämnden som då bedömer om man har vad som krävs för att kunna börja marknadsföra sig själv som auktoriserad revisor. När man arbetar som revisor så är den främsta uppgiften att granska redovisningar från olika företag. Detta inkluderar deras resursfördelning, ekonomi och verksamhet. Arbetsmarknaden som revisor ser väldigt ljus ut och då det krävs motivation och pålitlighet för att bli en revisor är det alltid eftertraktat på arbetsmarknaden. När man jobbar som revisor är det viktigt att man är neutral i sina utlåtanden och att man ser alla beslut från en objektiv synvinkel.

RevisorInlagd i Inwest

Comments are closed.