info@inwestdagen.se

Hur man skriver ett CV

När man beger sig ut på arbetsmarknaden ska man ha i åtanke att det troligtvis kommer att vara flera stycken personer som söker ett och samma jobb. Det är här ett bra och inriktat CV avgör vem som ska få det sökta jobbet.

Hur man skriver ett CV

Att skriva ett inriktat CV behöver dock inte vara så komplicerat som många anser att det kan vara. Det viktigaste av allt är att man framhäver sina bra sidor och vad man kan bidra med som gör att man står ut från mängden. Det finns idag en mängd olika hemsidor som erbjuder hjälp med att skriva ett bra CV. För att nämna en har vi till exempel hemsidan CV mallen.

Vad ska ett CV innehålla?

Ett bra CV ska framförallt anpassas till det jobb som man ansöker till. Ett skräddarsytt CV med innehållsrik information gör att man ses som mer intressant för jobbet. Men det är också viktigt att man tänker på att det ska vara en enkel struktur och då lätt att läsa. Använd ett simpelt språk och inkludera bara det som behövs. Har man till exempel flera utbildningar, kurser och arbetsplatser i bagaget ta enbart med det som är relevant till det jobb man ansöker till. Ett CV ska vara kortfattat och inte vara längre än max två A4-sidor. Det som ska inkluderas i ett informativt CV är, person och kontaktuppgifter, tidigare utbildningar, tidigare relevanta jobb, meriter och språkkunskaper samt referenser. Utöver detta vill de flesta arbetsgivare även att man skickar med ett kort personligt brev för att få en mer detaljerad beskrivning om vem man är som person. Ett personligt brev ska vara väldigt kortfattat och helst inte överstiga mer än en halv A4 sida.

Vad ska man tänka på?

Det viktigaste är att man använder ett enkelt och inriktat språk. Ett CV ska helt enkelt berätta varför man som arbetsgivare ska anställa denna personen. All information och tidigare erfarenhet ska därför inkluderas i ett CV men undvik att inkludera saker för att fylla ut texten. Om man till exempel ansöker om ett jobb i en butik så ska man med fördel framhäva tidigare erfarenheter inom kundservice, om man har kassaträning eller liknande erfarenheter. Språk är en annan viktig merit som ger ett gott intryck på ett CV om man jobbar inom kundtjänst då man kan hjälpa fler kunder om man är bra på engelska eller något annat språk förutom svenska. Innan man skickar in ditt CV och personliga brev är det viktigt att man läser igenom det för att se över eventuella felstavningar. Textsnitt och storlek ska vara densamma i CV och det personliga brevet för att ge ett bättre intryck.  Man ska försöka få sitt CV så personligt som möjligt och fundera på vilka ord man kan använda för att få det att stå ut ifrån mängden. Undvik meriter eller slang och ha en enkel struktur. Många arbetsgivare vill dessutom att man ska bifoga en bild. När man väljer vilken bild som ska skickas med tänk på att inkludera en professionell sådan.


Vad ska man tänka på?
Inlagd i Inwest

Comments are closed.