info@inwestdagen.se

Hur man hittar sitt drömjobb

Många kan nog känna igen sig; ännu en tradig dag när väckarklocka ringer alldeles för tidigt och redan innan första mötet har man tittat på klockan fyra gånger och undrat hur dagen ska gå fortast möjligt.

Hur man hittar sitt drömjobb

Enligt forskare i en amerikansk studie baserad på arbetshälsa påverkas människor mer än vad man tror av att gå till ett tråkigt jobb, både psykiskt och fysiskt. Studien visade att flertalet av de som arbetat med något de ansett vara tråkigt i 20-årsåldern led av depression och sömnbesvär redan i 30-årsåldern. Det är alltså viktigt att redan från början hitta rätt, vilket för de flesta kan kännas som en omöjlighet. Vilket jobb är egentligen rätt och viktigast, hur hittar man dit?

“Hot spots”

I Sverige fullkomligen vimlar det av spännande yrken och utbildningsmöjligheterna är ungefär lika stora. Det svåra kommer till när man måste börja välja – om där bara existerat ett få antal arbeten kanske väljarprocessen varit betydligt enklare. De stora mängderna talar dock för valmöjligheter och därigenom att faktiskt hitta exakt det yrke som man passar bäst för. Kanske är det jobbet man drömt om som barn, eller den där titeln som man arbetat för och som inte längre är ouppnåelig. Men, hur hittar man dit? Olika forskare ger olika svar men i grund och botten gäller det att hitta sina ”hot spots”, att helt enkelt veta vad man föredrar på en arbetsplats och vad som bör undvikas. Kanske flexibla arbetstider är att drömma om, eller att arbeta i kostym och rädda världen. För att veta det krävs erfarenhet, vilket de flesta inte besitter i början av karriären. Därför är det viktigt att ta steget och börja någonstans, då helst där man tror att karriärmöjligheterna är stora. Att ta första bästa jobbet för att tjäna pengar kan locka, men studier har visat att det lönar sig att vänta och investera tid i letandet efter det alldeles speciella yrket istället.

Ta det stora steget

Att drömma om drömjobbet men att ha långt dit kan vara påfrestande och ibland kännas som en omöjlighet. En sak är dock säker, att inte försöka är ett definitivt sätt att misslyckas. Det första steget är att ta reda på vad exakt man faktiskt vill arbeta med. Redan där har man tagit ett stort steg på vägen och därefter gäller det bara att våga ta klivet. Om man inte vet vad man vill arbeta med finns ett antal olika tips från experter att tänka på, t.ex. som att ta sig själv tiden att faktiskt tänka ut vilka intressen man har, vad är roligt? Vilka är ens styrkor och svagheter? Idag finns en arsenal av människor och en hel karriäruppbyggnad bara bakom att hjälpa andra personer att hitta rätt yrke. Att kontakta en specialist kan vara en god idé och att då skapa en realistisk plan för att gå vidare med drömmen och slutligen nå slutdestination. Det är viktigt dock att aldrig föreställa sig som ett slut på eländet när drömjobbet tar vid och att först då kunna betrakta sig som lycklig, enligt forskare i en amerikansk studie som studerat lycka inom karriären. Livet sker just nu och att vänta in lyckan är att kasta bort tid, det gäller bara att våga ta steget. Allt är omöjligt tills man har bevisat motsatsen.

Ta det stora steget
Inlagd i Inwest

Comments are closed.